Francouzské vánoční poleno

Ráda bych se s vámi podělila o recept na vánoční poleno a to proto, že je to něco jiného a neobvyklého. Je čas pečení cukroví a příprav na Vánoce, takže i u nás to není jinak. Denně voní z trouby cukroví a lednice je plná připravených těst na následující den. Vařím už asi 4 dávku domácího vaječňáku a to proto, abych obdarovala opravdu všechny a nikoho nezapomněla a v tomto shonu mě napadlo upéct také něco speciálního pro vánoční den. Nápad mi usnadnil můj oblíbený časopis Apetit, kde taktéž recept naleznete. Francouzi pečou vánoční poleno snad jako standart téměř v celé Francii ve spoustě domácnostech. Každá rodina upeče své originální poleno a poté se s ostatními předhání, kdo měl poleno nejkrásnější a nejoriginálnější. Samozřejmě pro káždého většinou vítězí přesně to jeho, doma upečené. U vás to určitě nebude jinak. Recept určitě vyzkoušejte, je jednoduchý a na Štědrý den budete mít originální dezert po štědrovečerní večeři.

Co bude potřeba:

Na roládu: 

5 vajec – oddělené žloutky a bílky

225g krupicového cukru

1 lžička vanilkového extraktu

60g hladké mouky

40g holandského kakaa

 

Na náplň:

400g konzerva nebo sklenice odpeckovaných třešní

3lžíce krupicového cukru

60ml brusinkové šťávy

1 lžíce třešňové pálenky nebo brandy

1 lžíce kukuřičného škrobu

 

Na krém:

300ml smetany ke šlehání

180g tmavé čokolády + 100 g tmavé čokolády na hobliny

(rozetřené tence na pečící papír a rozlámané na kousky)

 

Prvně jsem se pustila na piškot. V míse jsem ušlehala žloutky a polovinu cukru zhruba 5 minut. Šlehejte do té doby, než směs zesvětlá a zhoustne. Vmíchala jsem vanilku a odložila bokem. V jiné míse jsem prosála mouku, kakao bez jedné zarovnané lžíce a sůl. Ve třetí míse jsem čistými metličkami ušlehala z bílků měkký sníh. Pak jsem po lžících zašlehávala zbývající cukr a ušlehala pevný sníh.

Do mísy se žloutky jsem pomalu začla vmíchvávat třetinu bílkového sněhu a třetinu moučné směsi. Zlehka jsem obracela, aby ve směsi zůstalo co nejvíce vzduchu. STejným způsobem jsem po třetinách zapracovala zbytek. Poté jsem si připravila plech vyložený pečícím papírem zhruba o rozměru 43×30 cm, na který jsem rozlila připravenou těstovou směs. Těsto jsem pekla zhruba 12 minut. Těsto poznáte, že je hotové tak, že se po lehkém zmáčknutí vrátí zpátky.

Těsto jsem nechala 10 minut odpočívat. Potom jsem odloupnula těsto, které se mi přilepilo na plech a přenesla ho na čistou utěrku, kterou jsem si poprášila odloženou lžící kakaa. v utěrce jsem roládu z delší strany srolovala a nechala odpočívat.

Na náplň jsem scedila připravené třešně, ale šťávu jsem si ponechala bokem. Štávu (250ml) jsem smíchala s cukrem a svařila zhruba na polovinu. Poté jsem přidala brendy, škrob a brusinkovou šťávu a vařila směs do zhoustnutí. Do připravené směsi jsem vmíchala třešně a nechala je do druhého dne odležet. Naložené třešně se také dají koupit již hotové v obchodě, usnadní vám to přípravu náplně pokud spěcháte. Pokud nespěcháte, doporučuji výrobu vlastní náplně 🙂

Dostala jsem se zpět k roládě, kterou jsem opatrně rozbalila z utěrky a potřela ji krémem, nechala jsem volné místo od okrajů, aby mi krém neutekl ven a na připravený krém jsem naskládala  třešňovou směs. Roládu jsem zarolovala, položila na pečící papír a nechala v lednici 2 hodiny vychladit.

Mezitím jsem začala připravovat polevu na poleno a to tak, že jsem v rendlíku zahřála smetanu ke šlehání, do které jsem nalámala připravenou čokoládu a nechala rozpustit. Poté jsem čokoládu nechala ještě zhruba 10 minut odležet v pokojové teplotě. Takto připravenou čokoládou jsem nazdobila roládu a vidličkou udělala rýhy (pro vzhled polena) a naskládala připravené úlomky čokolády na ozdobu.

Tím bylo dílo dokončené a roláda se v klidu mohla chladit v chladu a čekat na první ochutnání. Přeji dobrou chuť a pohodové vánočí přípravy 🙂

 

image (4)

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *