Domácí vaječný koňak

Dnes jsem připravovala v tom velkém pečícím shonu první várku vaječného koňaku, aby se dobře naležel. ( i když většinou moc dlouho nevydrží).

Kupovaný vaječný koňak se s tím domácím absolutně nedá srovnat. Je v něm cítit umělá chuť a samotné složení je také nic moc. U domácího si vše jednoduše namícháte tak, jak jej máte rádi a když přijde návštěva, hned máte co nabídnout. Ten na který vám nabídnu recept krásně voní vanilkou není příliš přeslazený a je hladce krémový. Je také vhodný jako vánoční dárek. Já letos určitě také využiji a nalahvičkuji minimálně babičkám pod vánoční stromeček 🙂

Suroviny:

1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (salka)

1 vanilkový lusk případně vanilkový extrakt

smetana ke šlehání – dávám polovinu kelímku, ale můžete klidně celou

5 žloutků

cukr na dochucení

rum podle toho jak máte rádi

 

V hrnci svařte kondenzované mléko, vanilkový lusk, smetanu a cukr. Nechte částečně vychladnout, a pokud jste použili vanilkový lusk, vyjměte ho. Dejte žloutky do mísy a postavte nad vodní lázeň, za stálého míchání přilijte mléčnou směs. Míchejte do zhoustnutí, sejměte, nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí vmíchejte rum– podle toho jak máte rádi, pro děti méně rumová verze, dospělí raději většinou víc.

Když ho dáte méně, vyniknou jemné chutě, více alkoholu naopak zajistí trvalejší tekutost. V lednici vám bude koňak ještě trošku houstnout.Koňak můžete ještě přecedit přes jemné síto a přelít do připravených lahví.

Dárek je hotový 🙂

image (29)

 

 

 

3 Responses

  1. Tariii napsal:

    Ivi, je to moc dobré 🙂 A jeden kousek (či spíše dávka) nestačí 😀

  2. admin napsal:

    To máš pravdu, já už jsem dělala 4 dávky 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *