Salát Caesar s grilovaným kuřetem

Protože jsme určitě nejen my u nás doma, ale vy určitě také přejezení vánočního cukroví, řízků, salátů, kačen a dalších různých dobrot, rozhodli jsme se dnes trošku odlehčit a umíchat si pravý Caesar salát. Salát je chuťově výborný a po svátcích je to výborná změna. Zároveň nezabere moc času, takže máte za chvíli vykouzlen oběd nebo večeři. Receptem jsem se nechala inspirovat Zdeňkem Pohlreichem, protože jeho salát, když jsem poprvé ochutnala v restauraci Imperial, tak byl oproti jiným salátům naprosto bezkonkurenční. Pojďme si ho tedy udělat.

Co budeme potřebovat: (3 osoby)

Na dresink:
čerstvé žloutky 2-3 kusy (podle toho, kolik chceme dresinku mít a jak ho máme rádi)
extra panenský olivový olej cca 200ml
ančovičky 2 kusy
čerstvě vymačkaná šťáva z 0,5- 1 citronu
dijonská hořčice 15 ml
pár kapek balzamikového octa
strouhaný parmezán 8 g
kuřecí prsní řízky 3 kusy
hlávky římského salátu 2 kusy 

Na dochucení a opečenou bagetku: 
extra panenský olivový olej
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
čerstvá bageta 1 kus
česnek, oloupaný 2 stroužky
parmezán vcelku 80 g 

1. Bagetu nakrájejte na kostičky a nasucho ji opečte v troubě. V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte stroužky česneku, které předtím lehce zmáčkněte (uvolní se z něho více aroma) a předpečené kousky bagety. Opečte dozlatova.
Případně pokud chcete přípravu urychlit, není potřeba bagetku dávat do trouby, ale opečte ji rovnou na pánvi.
2. Listy římského salátu propláchněte a natrhejte na kousky. Z parmezánu si připravte hoblinky. Nastrouhejte je škrabkou na zeleninu nebo kuchyňským nožem. V jednom televizním pořadu jsem kdysi viděla, že listy salátu by se neměly krájet nožem rovnoměrně. Prostě je jednoduše vezměte a natrhejte, jak se zadaří. Salátu to dodá nerovnoměrný a čerstvý vzhled.
3. Pusťte se do přípravy dresinku. Šlehací ruční metličkou jsem prvně rozmíchala žloutky se solí a pepřem, přidala jsem dijonskou hořčici,citronovou šťávu, ocet a zamíchala nadrobno nakrájené ančovičky a parmazán. Poté jsem postupně přilívala olivový olej, který jsem metličkou do směsi zašlehávala, tak aby se dresink nesrazil. Směs musí být  krásné hladká, hustější konzistence.
4. Nakonec připravte grilovací pánev – kuřecí prsa jsem nakrájela na menší plátky, aby se maso rychle propeklo. Osolila jsem, opepřila a potřela olivovým olejem. Maso jsem opekla z obou stran a nakrájela jej na kostičky. Listy salátu jsem promíchala s připraveným dresinkem a krutony, přidala ugrilované maso a salát byl připraven k podávání. Všem moc chutnal. Dobrou chuť! 

 

image (9)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *