Medové perníčky

hotové vychladnuté perníčky

Protože je zítra Mikuláš a většina z vás už má napečené alespoň perníčky, tak jsem se do nich dnes pustila také, abych nastartovala vánoční mánii. U nás v rodině nejsou perníčky nejoblíbenější cukroví, ale rádi s nimi zdobíme stromeček nebo vytváříme různé dekorace. No, a když už je vyjezené všechno cukroví, tak přijdou k chuti také 🙂

Mezi válením a pečením jsem vyzvednula pár prvních dárků, zapálila jsem svoji oblíbenou svíčku, pustila oblíbené CD a dala jsem se do vykrajování. Těsto se mi parádně naleželo 3 dny v ledničce a perníčky zdají se být měkké a výborné. Zdobit budu až během víkendu, ale vám bych ráda nabídla svůj vyzkoušený recept pro případ, že by se mezi vámi našel malý opozdilec jako jsem byla já.

Co budete potřebovat:

500g hladké mouky

5g prášku do pečiva (nebo jedlé sody)

160g moučkového cukru

15g holandského kakaa 

špetka soli

1/2 mleté skořice

1/4 mletého zázvoru

1/4 mletého hřebíčku

180g medu

30g másla

10ml rumu

2 vejce

1 rozšlehané vejce na potřetí

Mouku a cukr nasypte do oblíbené mísy nebo vál, přidejte koření, med, vejce, máslo, rum, a vypracujte hladké, tuhé těsto. Perníčkové koření si vyrábím sama z celých kousků, které si namelu ručním mlýnkem. Čerstvě namleté koření krásně voní a perníčkům dá specifickou „čerstvou“ chuť a vůni.Po vypracování těsta jej zabalené v sáčku nechejte 1-3 dny odležet v lednici.

Těsto prohněťte a vyválejte na 2-3 milimetry tenký plát. Podle toho, jak moc silné perníčky máte rádi. Pomocí svých nejoblíbenějších vykrajovátek vykrajujte různé tvary. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 stupních zhruba 10–12 minut.

Perníčky po vychladnutí ještě horké potřete rozšlehaným vejcem, aby byly krásně lesklé a nechejte vychladnout.

Vychladnuté perníčky nazdobte podle své fantazie bílkovou polevou, kterou vytvoříte tak, že utřete bílek s cukrem a po kapkách přidáte citronovou šťávu tak, abyste získali lesklou a polotuhou hmotu.

Přeji vám všem krásného Mikuláše, hodné čerty a něco dobrého na zub 🙂 I.

image (17)

hotové vychladnuté perníčky

hotové vychladnuté perníčky

image (28)

You may also like...

2 Responses

  1. nada napsal:

    tip 🙂
    – aby se daly perníčky zdobit hodně tenkou špičkou(opravdu malinkou dírkou v pytlíku), tak je dobré moučkový cukr přesít, poleva by měla být spíše tužší,aby se po nakreslení neroztékala

  2. admin napsal:

    Dělám to tak pokaždé, ale nebylo tolik času a hlavně dostatečná trpělivost na zdobení 🙂
    Možná příště se budu piplačce věnovat důkladněji 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *