Vanilkové věnečky z odpalovaného těsta

Poslední dny se celý internet hemží listopadovou výzvou odvážných pekařů, kteří pečou francouzské věnečky Paris-brest.

Rozhodla jsem se dnes proto pro vás připravit odlehčenou verzi s tím, že odpalované těsto jsem zachovala,

ale jako krém jsem použila klasický vanilkový krém, který vás určitě nadchne.

Recept není časově náročný, nejvíce čekání je, když čekáte na vychladnutí jednotlivých ingrediencí.

Co budeme tedy potřebovat?

Pâte à Choux (Odpalované těsto)
mléko 125 g
voda 125 g
máslo 100 g
cukr krystal 5 g
sůl špetka
hladká mouka 168 g
vejce 210 g (dala jsem 4 domácí vejce)
Krém
4 dl mléka
1 balíček vanilkového pudinkového prášku
15 až 20 dkg másla
moučkový cukr podle chuti ( u nás doma děláme méně sladké)
vanilka
rum
Postup:
Mléko a vodu nalijte do hrnce, přiidejte máslo, sůl, cukr a přiveďte k varu. Najednou nasypte prosátou mouku a rychle vmíchejte.
Vznikne vám hmota, kterou vařečkou obracejte do doby, kdy se na spodu hrnce nevytvoří bílá hmota.
To znamená, že je těsto dostatečně odpálené. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Poté dejte hmotu do oblíbené mísy a postupně zapracovávejte vejce. Pokud máte šikovné roboty, použijte metlu jinou než šlehací a postupně po jednom přidávejte vejce.
Já jsem se spolehla na sebe a vejce jsem zapracovala ručně a vařečkou. Vznikne vám lepivé těsto, které přendejte do trezírovacího sáčku s hvězdicovou špičkou.
 Na pečícím papírem vyložené plechy nastříkejte kolečka v dostatečných rozestupech, kolečka jsem obtočila dvakrát, aby se po upečení lépe rozkrajovaly.
na poloviny, které budete později plnit krémem. Pekla jsem na 180 stupňů prvních 8 minut. ( troubu během této doby neotvírejte, věnečky by nebyly krásně nafouknuté,
ale splasknuté). Poté jsem dopekla zhruba na 160 – 170 stupňů dalších 10 -15 minut.
Během pečení jsem si připravila krém. Uvařila jsem mléko s pudinkem.
které dala ven vychladnout a mezitím jsem si vyšlehala máslo s moučkovým cukrem
a přidala semínka z vanilkového lusku.
Máslo jsem poté vmíchala do vychladnutého pudinku a nakonec jsem přidala pár kapek rumu pro výraznější chuť.
Takto připraveným krémem jsem plnila vychladnuté věnečky,
které je nejlepší dát ještě na pár hodin do lednice, aby se ingredience krásně spojily.
Pokud to ale u vás funguje stejně jako u nás,
zmizí dříve než lednici potkají 🙂
Přeji dobrou chuť!

 

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *